Šodien, 28. janvārī, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas Eiropas Savienības (ES) fondu projektu uzraugošās institūcijas vides jomā tikās, lai pārrunātu aktualitātes investīciju progresā un plānus 2021. – 2027. gada plānošanas perioda ES fondu investīcijām vides jautājumu risināšanai.

Latvijā vides jomā ar ES fondu atbalstu šobrīd tiek īstenots 71 projekts, 46 jau ir pabeigti, bet 7 – vērtēšanas stadijā. Līdzīgi kā Latvijā, arī pārējās Baltijas valstīs ES fondu finansējums šajā plānošanas periodā tiek prioritāri ieguldīts atkritumu apsaimniekošanas sistēmu pilnveidē, lai sasniegtu ES mērķus attiecībā uz atkritumu pārstrādes apjomu palielināšanu un izgāztuvēs noglabājamo atkritumu apjoma samazināšanu, kanalizācijas tīklu pieejamības paplašināšanā, piesārņoto vietu sanācijā, bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un citās.

Arī domājot par nākotnes mērķiem, Baltijas valstīm ir līdzīgi izaicinājumi nākotnēs plāniem – finanšu instrumentu integrācija vides projektos, ņemot vērā grantiem paredzētā ES fondu apjoma un līdzfinansējuma likmju samazināšanos, siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana un energoefektivitātes uzlabošana, elektromobilitātes veicināšana.

Baltijas valstu ES fondu projektu uzraugošās institūciju tikšanās notiek ik gadu, un šoreiz to organizēja Igaunijas kolēģi.

3B attālinātā tikšanās