Par Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošanu praktiskās ievirzes pētījumu programmā interese saglabājas nemainīgi augsta – izsludinātās ceturtās atlases kārtas ietvaros Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir saņēmusi 189 projektu iesniegumus, kuru kopējais paredzēto ieguldījumu apjoms ir ap 103,9 miljoniem eiro. 

Zinātnisko institūciju un komersantu iesniegtajās projektu iecerēs kopējais pieprasītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums ir 81,4 miljoni eiro, kas vairāk kā pieckārt pārsniedz šajā projektu atlases kārtā pieejamos 15,9 miljonus eiro. Arī iecerēs plānotais valsts budžeta finansējums 7,4 miljonu eiro apmērā vairāk nekā septiņas reizes pārsniedz pieejamo valsts budžeta līdzfinansējumu nepilna 1 miljona eiro apmērā.

Programmas ceturtajā kārtā visvairāk no iesniegtajām projektu iecerēm – 87 – ir viedo materiālu, tehnoloģiju un inženiersistēmu jomā. Otra populārākā joma ir biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas, un tajā saņemti 44 iesniegumi. Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas jomā saņemtas 30 pētījumu ieceres, zināšanu ietilpīgā bioekonomikā - 23, savukārt viedās enerģētikas jomā – 5 projektu iesniegumi. 

No vērtēšanai iesniegtajiem 189 projektiem 131 iesniegums nav saistīts ar saimniecisko darbību (ar saimniecisko darbību nesaistīti projekti), un tajos plānotas attiecināmās izmaksas 68,2 miljonu eiro apjomā, tai skaitā – 55,6 miljoni eiro ERAF finansējuma un 7,4 miljoni eiro no valsts budžeta. Savukārt 58 iesniegtie projekti ir saistīti ar saimniecisko darbību, un tajos kopumā plānotas attiecināmās izmaksas gandrīz 35,7 eiro apjomā, no kurām 25,7 miljoni eiro - ERAF līdzfinansējums.

Projektu pētījumu ieceres Centrālā finanšu un līgumu aģentūra pieņēma līdz š.g. 12. augustam, un iesniegumu vērtēšanu plānots veikt trīs mēnešu laikā. Informācija par apstiprinātajiem projektiem tiks publicēta izsludinātās atlases vietnē, CFLA mājaslapā. 

Programmas ceturtajā kārtā pieejamais kopējais attiecināmais publiskais finansējums ir vairāk nekā 16,8 miljoni eiro:

  • ar saimniecisku darbību nesaistītu projektu īstenošanai – 8,9 miljoni eiro, tai skaitā ERAF finansējums – vairāk nekā 7,9 miljoni eiro  un valsts budžeta finansējums – vairāk nekā 984 tūkstoši eiro;
  • ar saimniecisku darbību saistītu projektu īstenošanai – ERAF finansējums – vairāk nekā 7,9 miljoni eiro.

Programmas nosacījumos paredzēts, ka šajā atlases kārtā gan ar saimniecisko darbību saistītos, gan nesaistītos projektos ar ES fondu atbalstu tiks veikti pētījumi, kuru rezultātā tiks izstrādātas tehnoloģiju tiesības – patenti un citi nemateriālie aktīvi, intelektuālā īpašuma licences vai nodošanas līgumi, izstrādāti prototipi jauniem produktiem vai tehnoloģijām, radītas jaunas nekomercializējamas ārstniecības un diagnostikas metodes, oriģināli zinātniskie raksti vai sasniegti citi pētījuma specifikai atbilstoši rezultāti.

Atbalstu saņems pētniecības projekti, kas sniedz ieguldījumu Latvijas viedās specializācijas stratēģijas noteikto tautsaimniecības transformācijas virzienu un izaugsmes prioritāšu īstenošanā un šādu specializācijas jomu attīstībā: zināšanu ietilpīga bioekonomika, biomedicīna, medicīnas tehnoloģija, biofarmācija un biotehnoloģija, viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas, viedā enerģētika, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģijas.

Viena projekta maksimālais publiskā finansējuma apmērs ir 500 000 eiro, bet minimālais publiskā finansējuma apmērs - 30 000 eiro.

Detalizēti projektu iesniegumu atlases nosacījumi pieejami Ministru kabineta 12.01.2016. noteikumos Nr. 34

Šīs ES fondu programmas trijās iepriekšējās kārtās ir apstiprināti 150 projektu, un 59 no tiem ir jau pabeigti. Kopumā trijās kārtās paredzētās investīcijas veido gandrīz 95 miljonus eiro. Vairāk informācijas par īstenojamajiem projektiem var iegūt vietnē www.esfondi.lv

ERAF atbalsts projektu īstenošanai paredzēts plānošanas dokumenta - darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa  “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.1. pasākuma “Praktiskas ievirzes pētījumi”  ietvaros.

Nemainīgi augsta interese par ES fondu finansējuma piesaisti praktisko pētījumu programmā