Ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu tiks atjaunota un labiekārtota Ķemeru parka teritorija ar tā unikālajām dabas un kultūrvēsturiskajām vērtībām, uzlabota, pilnveidota un nodrošināta visiem pieejama publiskā infrastruktūra, tādējādi sekmējot tradicionālā materiālā un nemateriālā kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu.

Tostarp tiks atjaunota Ķemeru parka sēravota vieta un paviljons pie sēravota “Ķirzaciņa”, paviljons – rotonda uz “Mīlestības saliņas” un parkā esošie gājēju tiltiņi, izbūvēti parka celiņi un apgaismojums, kā arī uzstādīti soliņi un ierīkoti apstādījumi.

ES fondus ieguldīs vēsturiskā Ķemeru parka atjaunošanai

Ķemeru parka pārbūves un restaurācijas projekta ietvarā paredzēts:

  • Vēsturiskā Ķemeru parka un parka labiekārtojuma pārbūve un restaurācija, veicot parka teritorijas un parka labiekārtojuma elementu pārbūvi, izbūvi un atjaunošanu, uzlabot celiņu sistēmu, un inženiertīklu sistēmu, papildinot to, veidojot apstādījumu sistēmu, pielāgojot to dabiskiem apstākļiem, saglabājot Ķemeru parka vēsturiskā plānojuma kompozīciju, kultūrvēsturiskās un ainaviskās vērtības, to sasaisti ar viesnīcu un blakus teritorijām, un radot funkcionālu, harmonisku un arhitektoniski izteiksmīgu vidi, veselīgus un ērtus apstākļus apmeklētāju pilnvērtīgai rekreācijai.
  • Ielu un ceļu pārbūve un atjaunošana - Gleznotāja Miervalža Ķemera gatve un ar to saistītā infrastruktūra, kā arī brauktuves malās tiks izveidotas autostāvvietas, atjaunot Katedrāles ielu un Tukuma ielas posmu, tostarp atjaunojot transporta tiltus Katedrāles ielā un pārbūvēt tiltu Gleznotāja Miervalža Ķemera gatvē.

Projekta kopējās izmaksas ir 9 627 807 eiro, ES fondu finansējums paredzēts 5 780 000 eiro apmērā.

ES fondus ieguldīs vēsturiskā Ķemeru parka atjaunošanai

Tāpat ar ES fondu atbalstu restaurēs Ķemeru ūdenstorni, kas atrodas parka teritorijā. Tur plānots ierīkot tūrisma informācijas centru, muzeju par Ķemeru kūrorta un iedzīvotāju vēsturi, mainīgās ekspozīcijas mākslas zāli, kā arī atjaunot skatu platformas ūdenstorņa trešajā stāvā un uz jumta, kas būs brīvi pieejams ūdenstorņa apmeklētājiem.

Ķemeru ūdenstornis ir Latvijas industriālā mantojuma sastāvdaļa. Uzcelts 1929. gadā, arhitekts - Fridrihs Skujiņš. Ūdenstornis izskatā veidots kā bāka un atrodas blakus savulaik populārajai Ķemeru viesnīcai, ko dēvēja arī par "balto kuģi". Līdz Otrajam pasaules karam torņa augšējā platformā bija ierīkots skatu laukums. Kūrorta viesi šeit no 42 metru augstuma aplūkoja Ķemeru apkārtni.

Projekts "Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča rietumu piekrastē" ir viens no kopumā pieciem kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai un attīstībai veltītiem projektiem, kuri pēc Kultūras ministrijas organizētas projektu ideju priekšatlases ir saņēmuši iespēju piesaistīt ES fondu līdzfinansējumu. Šajā projektā sadarbojas Jūrmalas pilsētas, Engures, Mērsraga un Rojas novada pašvaldības, veicot ieguldījumus reģionam nozīmīgu kultūras un dabas mantojuma objektu saglabāšanā, tostarp – restaurējot Ķemeru ūdenstorni.

ES fondus ieguldīs vēsturiskā Ķemeru parka atjaunošanai

Uzziņai:

Ķemeru apkaime ir plaši pazīstama ar savu vairāk kā 180 gadu seno, kūrorta tradīcijām bagāto vēsturi. 1838. gads tiek uzskatīts par Ķemeru kūrorta dibināšanas gadu, kad tiek izveidots Ķemeru kultūrvēsturiskais parks. Ķemeru parks atrodas valsts nozīmes Ķemeru nacionālā parka teritorijā un iekļauts Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo teritoriju Natura 2000 tīklā. Projekta teritorija ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu "Ķemeru kūrorts" un "Ķemeru parks ar parka arhitektūru" daļa.

ES fondus ieguldīs vēsturiskā Ķemeru parka atjaunošanai

Attēliem ir ilustratīva nozīme.

Vizualizāciju autors: SIA “Livland Group”.