Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu tapusi Latvijas Universitātes Zinātņu māja Torņakalnā, līdzfinansējot gan jaunās ēkas būvniecību, gan modernas infrastruktūras izveidi. Divu ERAF projektu ietvaros Latvijas Universitātei no Eiropas Savienības fonda piešķirti vairāk nekā 34 miljoni eiro.

Latvijas Universitāte ar ES fondu atbalstu turpina attīstīties – 2015. gadā atklāja Dabas māju dabaszinātņu nozares attīstībai, savukārt šodien, 28. janvārī, tiek atklāta  Zinātņu māja, kur turpmāk studēs topošie fiziķi, matemātiķi un mediķi. Tajā atradīsies Medicīnas fakultāte, Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte, kā arī Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts, Materiālu mehānikas institūts, Atomfizikas un spektroskopijas institūts, Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts, Fizikas institūts un Astronomijas institūts.

LU Akadēmiskā centra pilnveides projekta otrā kārta tiek īstenota ar divu ES fondu programmu atbalstu: Zinātņu mājas būvniecība un STEM studiju virzienu infrastruktūras modernizācija un resursu koncentrācija LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā  tiek realizēta projekta Nr.1.1.1.4/17/I/015 “Latvijas Universitātes pētniecības infrastruktūras modernizācija un resursu koncentrācija viedās specializācijas jomās” ietvaros, projekta kopējais attiecināmais finansējums ir 29 741 919 eiro, tai skaitā ERAF finansējums 24 016 606 eiro, valsts budžeta finansējums 4 238 217 eiro un Latvijas Universitātes līdzfinansējums 1 487 096 eiro apmērā. Projekta ietvaros paredzēta arī LU MII piederošās ēkas Raiņa bulvārī 19 rekonstrukcija un aprīkojuma iegāde LU MII pētniecības infrastruktūras modernizēšanai. Savukārt infrastruktūra, tai skaitā pētniecības aprīkojuma un zinātnisko iekārtu iegāde īstenota projekta Nr.8.1.1.0/17/I/010 “Latvijas Universitātes STEM studiju virzienu infrastruktūras modernizācija un resursu koncentrācija” ietvaros. Projekta kopējais attiecināmais finansējums ir 12 231 585 eiro, tai skaitā, ERAF finansējums 10 396 847 eiro un valsts budžeta finansējums 1 834 738 eiro. Projekta ietvaros paredzēta  infrastruktūras modernizācija LU dibinātajās medicīnas koledžās.

Zinātņu mājas kopējā platība pārsniedz 20 tūkstošus kvadrātmetru. Tajā ir iespēja mācīties līdz pat 2000 studentu, kā arī izveidotas darba vietas 450 zinātniskajiem un akadēmiskajiem darbiniekiem.

Zinātņu mājas ēka veidota pēc viedās mājas darbības principiem ar augstu energoefektivitāti. Ēkas apkures, ventilācijas, dzesēšanas un apgaismojuma sistēmas ir automatizētas, un to darbību iespējams atsevišķi ieprogrammēt, tādejādi ietaupot resursus. Daļa no ēkas pamata pāļiem ir termopāļi, un tiem ir iespējams pievienot apsildes un dzesēšanas iekārtas zemes siltuma izmantošanai.

Atklāj Latvijas Universitātes Zinātņu māju