Pasākumus vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā Eiropas Savienības (ES) fondu programmā īsteno 96 pašvaldības par kopējo summu 18,8 miljoni eiro, no tiem Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansējums – 85% jeb 16 miljoni eiro (15% - valsts budžeta finansējums). 

Projekta iesniegumos, ko apstiprinājusi Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA), pašvaldības definē jomas, kādās tiks organizēti pasākumi, kā arī norāda pasākuma veidu. Savukārt par konkrētiem pasākumiem, kas notiks pašvaldības projekta ietvaros, tā ik mēnesi sniedz informāciju CFLA - nākamā mēneša pasākumu grafika formā. Lai nodrošinātu projekta un programmas mērķu sasniegšanu, pašvaldība rūpīgi plāno projekta ietvaros organizējamo pasākumu saturu, piesaistot atbilstošajā tēmā izglītotu un kvalificētu personālu, kur kritēriji ir izglītība un pieredze.

! Pašvaldības veic pasākumus šīs ES fondu programmas MK noteikumos definētajās jomās, īstenojot nodarbības, lekcijas un citas aktivitātes, kas sabiedrībā popularizē un veicina veselīga uztura lietošanu, fiziskās aktivitātes, garīgo veselību, seksuālo un reproduktīvo veselību, atkarību izraisošo vielu lietošanas samazināšanu. Īpaši atbalstāmās iedzīvotāju grupas ir retāk apdzīvotu teritoriju iedzīvotāji, maznodrošinātie iedzīvotāji, bezdarbnieki, cilvēki ar invaliditāti, bērni un cilvēki pēc 54 gadu vecuma.

Lai organizētie pasākumi būtu atbilstoši programmai un nebūtu šaubu par ESF finansējuma saņemšanu, lielākā daļa pašvaldību izmanto iespēju konsultēties par plānoto pasākumu satura atbilstību kopējam programmas ietvaram.

Lai arī iespējas variēt ar pasākumu dažādību pašvaldībām ir plašas, tām tomēr jāievēro, lai sabiedrībai sniedzamā informācija ir uzticama, zinātniski pamatota un uz pierādījumiem balstīta. VM sniegtās idejas pasākumu tematikai - ŠEIT

! Lai pārliecinātos, ka pašvaldību organizētie pasākumi atbilst programmas mērķim un ir efektīvi, kontrolējošās institūcijas (VM, Slimību profilakses un kontroles centrs, CFLA) veic pārbaudes, apmeklējot organizētos pasākumus, par pārbaužu rezultātiem informējot finansējuma saņēmēju, sniedzot rekomendācijas turpmāko pasākumu īstenošanā, priekšlikumus par nepieciešamajiem uzlabojumiem. Tāpat papildu pārbaudes tiek veiktas, ja kontrolējošo institūciju rīcībā ir informācija par pasākuma saturisko neatbilstību vai būtiskiem pārkāpumiem pasākumu īstenošanā. Pēc pārbaudēm pašvaldībām tiek sniegta informācija par konstatēto un sniegtas rekomendācijas turpmāko pasākumu organizēšanā. Būtisku pārkāpumu gadījumā izmaksas no ESF līdzekļiem netiek segtas. Lēmums par izmaksu atbilstību tiek pieņemts, kopā ar iesniegto atskaiti izvērtējot visu pieejamo informāciju – gan pamatojošo dokumentāciju, līgumu, pasākuma programmu, prezentāciju materiālus, gan jebkurā citā veidā iegūto informāciju. Iedzīvotāju sūdzību gadījumā tiek pievērsta pastiprināta uzmanība konkrētā projekta pasākumu kvalitātei un atbilstībai programmas nosacījumiem.

Ar ESF atbalstu pašvaldības organizē pasākumus sabiedrības veselības veicināšanai: ieteikumi un labā prakse

Ar ESF atbalstu pašvaldības organizē pasākumus sabiedrības veselības veicināšanai: ieteikumi un labā prakse