Š.g. 23. jūnijā stājās spēkā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums (ATAV likums). Saskaņā ar tā pārejas noteikumu 20. punktā noteikto un Vides reģionālās attīstības un vides ministrijas sniegto skaidrojumu, pašvaldība, kuru administratīvi teritoriālās reformas ietvaros apvieno, var uzņemties finansiālās saistības tikai pēc tam, kad saņemts pozitīvs apvienojamo pašvaldību finanšu komisijas 2 lēmums

  • Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) informē, ka gadījumā, ja par atlases procesā šobrīd esošo pašvaldības projekta iesniegumu tiks pieņems pozitīvs lēmums3 un tā tiks aicināta slēgt vienošanos vai līgumu par projekta īstenošanu, pirms  vienošanās vai līguma par projekta īstenošanu slēgšanas CFLA lūgs finansējuma saņēmēju iesniegt apvienojamo pašvaldību finanšu komisijas pozitīvu lēmumu par ilgtermiņa saistību uzņemšanos projekta ieviešanas nodrošināšanai
     
  • Papildus, ja pašvaldība atbilstoši Ministru kabineta 2020.gada 30.aprīļa protokollēmuma Nr.29 10.§ 3.punkta nosacījumiem vēlas palielināt pašvaldības īstenota projekta attiecināmās izmaksas, pārskatot projekta attiecināmo un neattiecināmo izmaksu sadalījumu, grozījumi veicami tikai pēc tam, kad pašvaldība iesniegusi apvienojamo pašvaldību finanšu komisijas pozitīvo lēmumu par pašvaldības ierosinātajām izmaiņām ES fondu līdzfinansētajā projektā.

Atgādinām, ka specifiskā atbalsta mērķa 3.3.1. 4 un SAM 5.6.2. 5 regulējošo Ministru kabineta noteikumu nosacījumi nosaka, ka, ja projekta ietvaros paredzēts izveidot vai atjaunot komersantiem iznomājamu infrastruktūru - komersantu, kurš nomās no finansējuma saņēmēja projekta ietvaros attīstīto teritoriju vai ēku un ar to saistīto infrastruktūru, vai komersantu, kurš veiks nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, izvēlas atklātā, caurskatāmā un nediskriminējošā veidā, par infrastruktūras izmantošanu nosakot tirgus cenu. Šī nosacījuma un  ATAV likuma Pārejas noteikumu 20.panta kontekstā vēršam uzmanību, ka pašvaldība, kuru administratīvi teritoriālās reformas ietvaros apvieno, var iznomāt savu nekustamo īpašumu tikai pēc tam, kad saņemts pozitīvs apvienojamo pašvaldību finanšu komisijas lēmums.

Apvienojamo pašvaldību finanšu komisijas pozitīvs lēmums būs  nepieciešams katrai no pašvaldībām, kura ietilps jaunajā, apvienotajā pašvaldībā (ne tikai par to novadu vai pilsētu pašvaldību ES fondu projektiem, kurus pievieno, bet arī par to novadu vai pilsētu pašvaldību ES fondu projektiem, kurām pievieno citus novadus vai pilsētas).

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar CFLA par projektu atbildīgo projekta vadītāju.

 


1 var uzņemties aizņēmumu, galvojumu un citas ilgtermiņa saistības, iznomāt savu nekustamo īpašumu, kā arī atsavināt savu kustamo un nekustamo mantu, kuras pārdošanas vērtība pārsniedz 50 000 euro vai 0,1 procentu no pašvaldības pamatlīdzekļu vērtības

2 finanšu komisiju veido visu apvienojamo pašvaldību domju priekšsēdētāji, un to vada un tās darbu organizē tās pašvaldības domes priekšsēdētājs, kurā ir lielākais iedzīvotāju skaits atbilstoši aktuālajiem Iedzīvotāju reģistra datiem.

3 Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.—2020.gada plānošanas perioda vadības likuma 26.panta 2.punkts

4 darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.3.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt privāto investīciju apjomu reģionos, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmās noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām”

5 darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" prioritārā virziena "Vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitāte" 5.6.2. specifisko atbalsta mērķi "Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām" 

Pašvaldībām: ES fondu projektu īstenošana saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu