Ozolnieku novada pašvaldība ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu īstenojusi deinstucionalizācijas projektu, kas paredz sabiedrībā balstīto sociālo pakalpojumu nodrošināšanu - sniegt atbalstu novadā dzīvojošajām personām ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, nodrošinot ar individuālajām vajadzībām atbilstošiem sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumiem pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, tādējādi sniedzot nepieciešamo atbalstu neatkarīgas dzīves saglabāšanai un integrācijai sabiedrībā.

Projekta ietvaros ir izveidots jauns daudzfunkcionāls sociālo pakalpojumu centrs “Zīle” Celtnieku ielā 12, Ānē, Ozolnieku novadā, kur izvietots dienas aprūpes centrs personām ar garīga rakstura traucējumiem ar 5 vietām un sociālās rehabilitācijas – Silto smilšu nodarbību kabinets bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, nodrošinot pakalpojuma sniegšanu 26 bērniem – 9 Ozolnieku novada bērniem un 17 bērniem no Jelgavas pilsētas. Projektā tika veikta telpu pārbūve, labiekārtošana un tehniskā aprīkojuma iegāde, nodrošinot vides pieejamību atbilstoši Labklājības ministrijas izstrādātajām “Vides pieejamības vadlīnijām publiskām būvēm un telpām un publiskajai ārtelpai”.

Ozolnieku novadā izveidots daudzfunkcionāls sociālo pakalpojumu centrs “Zīle”

Dienas aprūpes centrā personām ar garīga rakstura traucējumiem būs iespēja dienas laikā saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālo prasmju attīstībai, kā arī iespēju pavadīt tur savu brīvo laiku, jo tiks nodrošināta uzraudzība, individuāls atbalsts un speciālistu konsultācijas, palīdzība pašaprūpē un sociālā darba speciālista konsultācija atbilstoši nepieciešamībai, kognitīvo spēju uzturēšanai vai attīstīšanai. Dienas aprūpes centrā personām ar garīga rakstura traucējumiem tiks organizētas šādas nodarbības:

  • prasmju attīstīšanas veicināšanai (piemēram, sveču liešana, aušana, šūšana, stikla apgleznošana, keramika u.c.);
  • patstāvīgās funkcionēšanas spēju attīstīšanai (piemēram, mājturības darbi, kulinārijas nodarbības, informācijas tehnoloģiju apguve u.c.);
  • sīkās motorikas attīstīšanai (piemēram, rokdarbi, veidošana, motoriku attīstošās spēles u.c.);
  • pašaprūpes un patstāvīgās funkcionēšanas attīstīšanai (ēdiena pagatavošana, galda klāšana, mājturības darbi, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju lietošana u.c.);
  • mākslas un mākslinieciskās pašdarbības spēju attīstīšanai (piemēram, zīmēšana, mūzika, dažādu mākslas terapiju lietošana, teātra uzvedumu veidošana, grāmatu lasīšana, audioierakstu klausīšanās, kino u.c.);
  • fiziskām aktivitātēm, brīvā laika pavadīšanai;
  • citu prasmju attīstībai atbilstoši klienta vecumam un funkcionālajam stāvoklim.

Ozolnieku novadā izveidots daudzfunkcionāls sociālo pakalpojumu centrs “Zīle”
 
Ozolnieku novadā izveidots daudzfunkcionāls sociālo pakalpojumu centrs “Zīle”

Bērniem ar funkcionāliem traucējumiem tiks nodrošinātas Silto smilšu nodarbības kā viens no sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem, kas vērsts uz sociālās funkcionēšanas spēju atjaunošanu vai uzlabošanu, lai nodrošinātu šo bērnu iekļaušanos sabiedrībā. Silto smilšu iekārta WARMSANDBOX, kas tiks izmantota pakalpojuma nodrošināšanai, ir Latvijā patentēts izgudrojums. Silto smilšu nodarbības sevī apvieno siltumterapijas, pasaulē pazīstamās sammoterapijas un Dabas vides estētikas metožu kopumu, kas nodrošina siltuma un smilšu graudu pieskāriena efektu saņemšanu vieglā un vispārpieejamā formā. Silto smilšu nodarbības palīdz: stiprināt bērnos realitātes izjūtu, stimulēt sīko motoriku, harmonizēt sajūtas, līdzsvarot emocijas, prāta un runas procesus, nomierināt hiperaktīvus un aktivizēt pasīvos bērnus, nostiprināt muskulatūru un koriģēt stāju, veidot un stiprināt cilvēka psihoemocionālās robežas, pilnveido bērna saskarsmes un komunikācijas prasmes, sekmē bērna fizisko un garīgo līdzsvarotību un palīdz augošajam organismam daudzveidīgos vides adaptācijas procesos.

Ozolnieku novadā izveidots daudzfunkcionāls sociālo pakalpojumu centrs “Zīle”

Projekta kopējās izmaksas ir 139 112 eiro, no kurām ES fondu ieguldījums ir 118 245 eiro.

Sabiedrībā balstīto sociālo pakalpojumu pieejamības paplašināšana un jaunu pakalpojumu ieviešana Ozolnieku novada pašvaldībā vienlaikus veicinās veselīgas, mūsdienīgas sabiedrības veidošanos, kur ikvienam sabiedrības loceklim ir līdzvērtīgas iespējas un netiek ierobežotas tiesības uz pašnoteikšanos.

Plašāk par ES fondu projektu: www.esfondi.lv.  

Deinstitucionalizācija ir Labklājības ministrijas virzīts iekļaujošas sabiedrības veidošanas process, mainot attieksmi un attīstot sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu sistēmu visā valstī - grupu mājas, specializētās darbnīcas, dienas aprūpes centrus, sociālo mentoru pakalpojumus, atbalsta grupas, u.c. Deinstitucionalizācijas process paredz cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem iekļaušanu sabiedrībā un iesaisti darba tirgū, tādējādi veicinot viņu neatkarību un patstāvību. Tostarp tiek radīts plašs pakalpojumu klāsts, lai arī bērni, kas dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā. 

Plašāk: ŠEIT

Ozolnieku novadā izveidots daudzfunkcionāls sociālo pakalpojumu centrs “Zīle”
 
Ozolnieku novadā izveidots daudzfunkcionāls sociālo pakalpojumu centrs “Zīle”