Uz atkalsatikšanos ar viesiem un māksliniekiem ir gatava Firksu-Pedvāles muižas kungu māja, kas ar Eiropas Savienības (ES) fondu investīcijām ir atguvusi skaistumu kā no ārpuses, tā iekštelpās – piektdien, 10. jūlijā, namam svinēja atklāšanas svētkus.

Muižas kungu māja kalpos mākslai – tajā ir izveidotas telpas dzīvošanai, radošajam darbam, kā arī izstāžu un nodarbību telpas, kas varēs nodrošināt starptautiskās mākslinieku rezidences darbu visa gada garumā. Te mākslinieki no dažādām pasaules valstīm strādās un veidos izstādes, iesaistot arī apmeklētājus gan darbā, gan atvērto darbnīcu vērošanā. 18. gs. ēka, kas bija nonākusi līdz avārijas stāvoklim, tagad ir kļuvusi par senatnīgu un vienlaikus - mūsdienīgu vietu: restaurētas koka kāpnes, saglabāta siena ar krāsojumu, ko izdevās atsegt un restaurēt, atjaunots un papildināts ēkas fasādes apmetums. Senā ēka ieguvusi savu šarmu ar interjeram pieskaņotu apgaismojumu un vecajām koka brusām, kas papildina vēsturisko noskaņu.

Atklāta atjaunotā Firksu-Pedvāles muižas ēka
 
Atklāta atjaunotā Firksu-Pedvāles muižas ēka

 
Atklāta atjaunotā Firksu-Pedvāles muižas ēka

Muižas pārbūve notikusi projekta «Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti» ietvaros, kur Kuldīgas, Talsu un Alsungas novada pašvaldības atjauno vēsturiski nozīmīgas vietas, vienlaikus tajās radot jaunus pakalpojumus, kas ļaus nodrošināt ilgtspējīgu attīstību un ekonomisko dzīvotspēju. Firksu-Pedvāles muižas atjaunošanā investēti 1,3 miljoni eiro, no tiem 750 000 eiro sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Atklāta atjaunotā Firksu-Pedvāles muižas ēka