Rundāles novada dome un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ir noslēgusi vienošanos par Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta piešķiršanu nepieciešamā aprīkojuma iegādei, lai Rundāles novada Saulaines sociālā centra ēkā izveidotu dienas aprūpes centru.

Tajā tiks izveidota aktivitāšu istaba pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem, aktivitāšu istaba bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī relaksācijas istaba. Projekta ietvaros plānots iegādāties specializētu aprīkojumu multisensoriskas apkārtnes radīšanai, kas nodrošina dažādu sajūtu stimulāciju, atslābinot un nomierinot, kā arī veicinot to, lai mērķa grupas persona pievērš uzmanību apkārtnei, veicina atmiņas, taustes, redzes, skaņas, smaržas un kustības sajūtas, kā arī intelektuālās darbības.

Projektu plānots īstenot gada laikā, no Eiropas Reģionālās attīstības fonda centra infrastruktūrā ieguldot vairāk nekā 47 tūkstošus eiro.

Kopumā ES fondu programmā, kuras ietvaros tiek atbalstīta pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai, saņemti 58 projektu iesniegumi no pašvaldībām.

Deinstitucionalizācijas projektu ietvaros līdz 2023. gada nogalei plānots izveidot vai labiekārtot 2100 vietas sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu sniegšanai personām ar garīga rakstura traucējumiem un 654 vietas bērnu aprūpei ģimeniskā vidē.

Pasākumam plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir 44 441 978 eiro, tai skaitā ESF finansējums – 37 775 681  eiro un valsts budžeta finansējums – 6 666 297 eiro.

Atbalsts deinstitucionalizācijas projektu īstenošanai paredzēts ES fondu pamata plānošanas dokumenta - Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 9.3.1. specifiskā atbalsta mērķa "Attīstīt pakalpojumu infrastruktūru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personu ar invaliditāti neatkarīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā" 9.3.1.1. pasākuma "Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai" ietvaros.

Ar ES fondu atbalstu Rundālē izveidos dienas aprūpes centru