Vairāku gadu garumā Krāslavas novada pašvaldība darbojas dažādos projektos, lai attīstītu 18. gadsimta pērli – Krāslavas muižu jeb pils kompleksu. Pirms trim gadiem ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu tika uzsākta vērienīga Krāslavas pils Amatu mājas - staļļu pārbūve.

 

Krāslavas pils Amatu māja turpina paplašināt piedāvājumu tūristiem

Foto: Sandris Kuzmickis

Projekta “Rīteiropas vērtības” ietvaros Krāslavas pils Amatu mājai tika nomainīts jumts, renovēta fasāde, atjaunoti komunikāciju pieslēgumi, veikti iekšdarbi, kā arī labiekārtota teritorija. No projekta kopējām izmaksām -  812 631 eiro -   425 000 eiro finansēti no ERAF.

 

Krāslavas pils

Krāslavas pils apbūve ar parku ir īpašā Plāteru dzimtas rezidence kopš 18.gs. vidus un savulaik izcils piemērs Latvijas historisma laikmeta piļu interjeru daudzveidībai. Pils novietojums Daugavas senielejas terases augšmalā sniedz izcilu skatu perspektīvu uz UNESCO nacionālajā sarakstā iekļauto Daugavas loku dabas parka ainavu. Pils kompleksā jau ierīkots Tūrisma informācijas centrs un Starptautiskais Kulinārā mantojuma centrs, darbojas Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs. Pašvaldība pakāpeniski sakārto saimniecības ēkas, radot jaunus piedāvājumus tūrismam.

Pēc būvdarbu pabeigšanas, piesaistot arī pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda līdzekļus, tika uzsākts darbs pie ēkas renovētās daļas saturiskā piepildījuma veidošanas, tā, piemēram, 2018. gadā šeit tika izveidota interaktīva ekspozīcija „Pi vīna golda”, kas ir veltīta Krāslavai raksturīgā piecu dažādu tautību kulinārā mantojuma tradīcijām.

Tāpat Krāslavas pils kompleksa Amatu mājā ierīkota gleznotāja Valentīna Zlidņa piemiņas istaba.

 

Amatu mājaa Krāslavā
Amatu māja Krāslavā

Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs savu piedāvājumu apmeklētājiem arvien papildina - nule kā izveidots “Vecās mājas stāsts” - stāsts par to, kā māja dzīvoja laika posmā no XIX gadsimta beigām līdz XX gadsimta 70. gadiem, kā mainījās interjers un mājsaimniecības priekšmeti.