Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) vēlreiz apliecina – tā nodrošina Eiropas Savienības (ES) fondu projektu atbildīgu un caurspīdīgu uzraudzību, tajā skaitā nepieļaujot, ka darbinieki varētu rīkoties interešu konflikta situācijā. Publiski tiek izplatīta nepatiesa informācija. Apstākļi ir vērtēti arī Korupcijas apkarošanas un novēršanas birojā (KNAB), apstiprinot, ka nav konstatējama dienesta stāvokļa izmantošana.

Nulles tolerance pret krāpšanu un korupciju ir vispārējs likums ES fondu projektu jomā, un pilnā mērā tas attiecas arī uz mums, darbiniekiem, kuri nodrošina projektu uzraudzību. Savus standartus uzturam augstus un ļoti rūpīgi sekojam, lai nerastos jebkāda šaubu ēna par mūsu darbinieku godprātību. Tāpēc arī izmeklējam ikkatru signālu, ko saņemam vai kas tiek pausts publiski. Bet publiski paustas šaubas rada risku ne tikai atsevišķas iestādes reputācijai, tās met šaubu ēnu arī pār ES fondu sistēmu kopumā, tādēļ papildus informējam par CFLA rīcību, reaģējot uz vairākkārt publiski izskanējušo nepatieso informāciju,” uzsver CFLA direktore Anita Krūmiņa.

CFLA jau 2020.gada vasarā saskārās ar dažādiem signāliem par viena konkrēta konsultanta un būvniecības uzņēmuma “DGS” saikni, kā arī iespējami nelikumīgu rīcību. Aģentūra vērtēja visu tās rīcībā esošo informāciju un ar savām bažām par iespējamiem pārkāpumiem vērsās tiesību aizsardzības institūcijās. Tomēr ne policija, ne Konkurences padome pārkāpumu nekonstatēja.

Tāpat aģentūra veica dienesta izmeklēšanu iestādes ietvaros par medijos izskanējušo informāciju, kurā minēta CFLA darbinieku iespējama saistība ar konkrētu konsultantu, konsultāciju uzņēmumu un būvnieku. Izmeklēšana to neapstiprināja. Tomēr CFLA vēlējās novērst jebkādas šaubas un 2021.gada 8.februārī vērsās KNAB, aicinot par šo jautājumu veikt resorisko pārbaudi.

Pēc pārbaudes veikšanas 2021.gada 24.februārī KNAB atbildēja, ka resoriskās pārbaudes laikā konstatēts, ka nav fiksēta dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana un nav pamata kriminālprocesa uzsākšanai. Līdz ar to KNAB 2021.gada 24.februārī pieņemts lēmums atteikt uzsākt lietu.

ES fondu projektos, kuru īstenošanā ir iesaistīta SIA “DGS”, CFLA ir veikusi arī papildu iepirkumu kontroles, lai novērstu jebkādas šaubas vai aizdomas par nelikumīgu rīcību, un atsevišķi aspekti par šī būvnieka darbību vēl pašlaik tiek noskaidroti, iesaistot kompetentas institūcijas.

CFLA vēlreiz uzsver, ka atbilstoši ES fondu ieviešanas principiem katrs ES fondu projekta īstenotājs jeb finansējuma saņēmējs ir nepastarpināti atbildīgs par korektu un normatīvajiem aktiem atbilstošu iepirkumu veikšanu, būvdarbu līgumu slēgšanu un interešu konflikta nepieļaušanu šajos procesos. Ja projekta īstenotājs vēršas pie CFLA ar jautājumiem, CFLA kā sadarbības iestāde sniedz konsultācijas un atbalstu, informējot par iespējām un norādot uz iespējamajiem riskiem, kas varētu iestāties kāda konkrēta projekta īstenotāju lēmuma gadījumā. CFLA nepieņem un nevar pieņemt lēmumus projekta īstenotāja vietā. Tāpat arī būvdarbu līgumos par to pagarināšanu vai laušanu, ja būvdarbu procesā ir radušies sarežģījumi ar finansējuma saņēmēja izvēlēto būvnieku, lēmums ir projekta īstenotāju ziņā.

Nodrošinot ES fondu ieguldījumu likumības un atbilstības uzraudzību, CFLA pārbauda, vai finansējuma saņēmēja pieņemtie lēmumi, to veiktie iepirkumi un būvdarbu līgumu izpilde ir notikusi atbilstoši normatīvo aktu prasībām un atbilstoši noslēgtajam līgumam.

Tāpat CFLA aicina gan ES fondu īstenošanā iesaistītās personas, gan ikvienu sabiedrības locekli ziņot par gadījumiem, ja ir kādas šaubas vai aizdomas par krāpšanas, korupcijas, interešu konflikta vai jebkādu citu pārkāpumu gadījumiem. Ar informāciju aicinām vēsties CFLA vai tiesībsargājošajās institūcijās. Papildu informācija par ziņošanas kanāliem pieejama CFLA tīmekļa vietnē.