Ar mērķi sekmēt efektīvas un atklātas sadarbības veidošanu  4. martā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) parakstīja Ekonomikas ministrijas, valsts pārvaldes iestāžu, nevalstisko organizāciju un valsts kapitālsabiedrību Sadarbības memorandu, apņemoties kopīgi nodrošināt informācijas pieejamību par ēku atjaunošanas, pārbūves un energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām.

Kopumā Sadarbības memorandam šodien parakstīja 36 valsts pārvaldes iestādes, nevalstiskās organizācijas un valsts kapitālsabiedrības.

CFLA direktors Mārtiņš Brencis: “No Eiropas Savienības (ES) fondiem energoefektivitātes projektos – šobrīd ap 370, neskaitot ar ALTUM starpniecību īstenotos – noslēgto līgumu ieguldījumu summa pārsniedz 330 miljonus eiro. Kopā ar privāto un valsts finansējumu – vairāk nekā 600 miljoni eiro investīciju, lai ēkas, ražošana un siltumapgāde kļūtu energoefektīvāka. Tas ir ieguldījums, kas ilgtermiņā nesīs ne vien finansiālu ietaupījumu, bet arī savu artavu vides labā. ES nākotnei ir noteikusi Zaļo kursu, lai Eiropa kļūtu par klimatneitrālu kontinentu – nav šaubu, ka energoefektivitāte būs viens no galvenajiem instrumentiem ceļā uz mērķa sasniegšanu.

CFLA paraksta Sadarbības memorandu energoefektivitātes veicināšanai

Parakstot paplašināto Sadarbības memorandu, puses apņēmušās nodrošināt informācijas pieejamību dzīvokļu īpašniekiem, uzņēmējiem un ēku pārvaldniekiem par finansējuma avotiem, tai skaitā ES līdzfinansējumu, energoefektivitātes projektu īstenošanas iespējām, kā arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanas jautājumos; informēt par ēku atjaunošanas un pārbūves ieguvumiem, par labbūtības (mikroklimats, akustika, ventilācija u.c.) nozīmi ēkās, ilgtspējību ēku būvniecībā un uzturēšanā, inovācijām, viedajiem risinājumiem un digitalizāciju būvniecībā un energoefektivitātē, kā arī veicināt to attīstību, kā arī informēt par iekārtām un atbalsta instrumentiem siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem, par vietējo energokopienu un atjaunojamo enerģijas resursu energokopienu attīstīšanas iespējām; izglītot būvniecības procesa dalībniekus par kvalitatīviem ēku atjaunošanas procesa nosacījumiem, par prasībām būvizstrādājumiem un to iestrādes tehnoloģijām; kā arī veicināt privāto un publisko investīciju piesaisti energoefektivitātes pasākumu īstenošanai gan dzīvojamās, gan publiskajās, gan ražošanas ēkās, kā arī energoefektivitāti veicinošas nodokļu politikas izstrādāšanu.

Pirms 10 gadiem, 2010. gada 25. februārī, Ekonomikas ministrija, nevalstisko organizāciju pārstāvji un finanšu sektora pārstāvji parakstīja pirmo Sadarbības memorandu, vienojoties par kopīgu darbu mājokļu renovācijas veicināšanai, kā arī uzsākot kustību “Dzīvo siltāk”, apvienojot namu pārvaldnieku, būvmateriālu ražotāju, būvniecības uzņēmumu, finanšu sektora un valsts pārvaldes pārstāvjus kopīgu mērķu sasniegšanai.

CFLA paraksta Sadarbības memorandu energoefektivitātes veicināšanai

Foto un informācija: Ekonomikas ministrija