Nepilnu 19 mēnešu laikā ir noslēdzies lielākā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra pārbūves process. Pacientiem, kuri ārstēsies kādā no atjaunotā korpusa nodaļām, būs nodrošināti mūsdienu prasībām atbilstoši ārstniecības apstākļi. No Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem slimnīcas uzlabojumos jau investēti vairāk nekā 11,4 miljoni eiro.

palāta stacionārā

Veselības ministre Ilze Viņķele: „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā medicīnas iestāde Latvijā, tāpēc tai ir jābūt vietai, kur gan pacientiem, gan visam medicīnas personālam jājūtas komfortabli un droši. Trešdaļa no stacionāra “Gaiļezers” ēkas ir tapusi par modernu, skaistu, gaišu un drošu vidi gan personālam, gan pacientiem. Vēlos izteikt milzīgu pateicību visiem tiem varonīgajiem un izturīgajiem – darbiniekiem un pacientiem – kuri ir varējuši strādāt, ārstēties, gan arī vienlaikus pārdzīvot šos remontdarbus. Šajā Covid-19 pandēmijas laikā ir arī kāds priecīgs notikums – rasts finansējums arī stacionāra “Gaiļezers” 9. korpusa telpu renovācijai un plānots, ka nākotnē stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” ēkā tiks veikti tikpat vērienīgi telpu remontdarbi.”

Modernas telpas pacientu ārstniecībai

Pacientu palātas aprīkotas ar atsevišķiem sanitārajiem mezgliem. Ir padomāts arī par piemērotu aprīkojumu cilvēkiem ar ierobežotām kustību iespējām. Palātās ir uzstādītas jaunas medicīniskās konsoles, kas ļaus pacientiem operatīvi lūgt palīdzību vai ziņot par kādām medicīnisko manipulāciju problēmām, kā arī pacientu gultas aprīkotas ar nepieciešamajiem skābekļa un saspiestā gaisa pievadiem. Savukārt nodaļas aprūpes māsas tagad varēs ērtāk pieslēgt dažādas medicīnas ierīces un/vai iekārtas pacienta veselības stāvokļa novērošanai. Lai nodrošinātu pacientu privātumu un ērtības – gultas savstarpēji nodalītas ar medicīnas aizkariem.

 
labierīcības palātā

 
gultas palātā

Ārstniecības nodaļu telpas, kur tiek veikta pacientu ārstniecība un aprūpe, ir nodalītas no apmeklētāju un personāla telpām, tādējādi nodrošinot augstāku epidemioloģiskās drošības pakāpi. Savukārt manipulāciju telpas un pastiprinātas uzraudzības palātas ir aprīkotas ar nepieciešamajām tehnoloģijām.  Atsevišķi ir nodalīta arī personāla uzturēšanās zona (telpas) – ārstu kabineti, mācību un apspriežu telpas, ģērbtuves.

Papildu veiktajiem būvdarbiem pacientu palātās pilnībā aprīkotas ar jaunām mēbelēm un aprīkojumu – katram pacientam paredzēts individuāls skapis, jaunas un modernas gultas.

Atjaunotas arī inženiertehniskās sistēmas: ūdensvada un kanalizācijas iekšējie tīkli un iekārtas, apkures, ventilācijas, ugunsdzēsības sistēmas un elektroapgādes tīkli, tostarp apgaismojums.

 
stacionārs gaiļezers

Plānots stacionāra atjaunošanu turpināt

Esošā projekta ietvaros tika atjaunota puse no stacionāra “Gaiļezers” ārstniecības nodaļām, bet, pateicoties 2020.gada pavasarī Latvijas valdības un Veselības ministrijas atbalstam, ir piešķirts papildu finansējums arī otras puses stacionāra atjaunošanai. Šobrīd izsludināts publisks iepirkums tālāko būvdarbu veikšanai un paredzēts, ka pilnīga ārstniecības nodaļu atjaunošana stacionārā “Gaiļezers” tiks pabeigta 2022.gadā. Pēc stacionāra “Gaiļezers” atjaunošanas piešķirtā finansējuma ietvaros tiks atjaunotas ārstniecības nodaļas ēkā Hipokrāta ielā 4, Rīgā.

Kopējās ES fondu investīcijas - 15,2 miljoni eiro

Stacionāra „Gaiļezers” pirmā korpusa telpu un inženiertīklu atjaunošana veikta, realizējot Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu 9.3.2.0/17/I/004. Kopējās projektēšanas, būvdarbu, autoruzraudzības un būvuzraudzības izmaksas ir  17 888 467 eiro, tajā skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi 15 205 197 eiro.

 
gaitenis  stacionārā

gaitenis

Izmantota RAKUS sagatavotā informācija un fotogrāfijas